søndag 29. november 2009

1. advent

Dette har vært en koselig helg...og ennå er den ikke over.
Vi har pyntet litt i huset, hatt middagsgjester på pinnekjøtt og hjemmelaga pølser (nydelig) og vi har begynt å henge opp pakker til adventskalenderen. Jeg begynner å kjenne jule-kriblingen til ungene...og meg selv da....
Jeg har også fått muligheten til å være litt kreativ på syfronten i helgen. Eldste-jenta har hatt en kåpe hengende i garderoben i snart 2 år. Den har ikke falt i smak for henne og derfor har den vært så og så ubrukt. Hva gjør man med slikt?
...Jo, da klipper man den av og syr på pyntebånd.
Jeg ble fornøyd....og ikke minst....hun ble fornøyd. Hun fikk en ny jakke, og jeg fikk utfolde meg!















Med 3 barn i huset, èn på 2 år, og 72 pakker, har jeg sett på adventskalenderen i år som en stor utfordring. Å henge de "vanlige" kalenderne på veggen vil ikke fungere fordi minstemann vil ribbe dem første dagen. Jeg fant da ut at jeg kunne henge pakkene mellom stua og spisestua. Ungene må stå på stol for å hente dem, men det får stå sin prøve. Faktisk så ble det litt kult.




Jeg har også fått pyntet litt på bordene til advent. Kjøpte meg to svibler som jeg satte i to tekopper. Mosen er fra skogsturen tidligere i høst. Jeg bruker ofte kjøkkenhåndkler til duker. Du får jo kjøpt så mange fine.
Kreativiteten lenge leve!




Dagens gjenbrukstips:
Etter smultringbakingen var det jo igjen endel smult i gryta. Når smultet hadde blitt kaldt, helt jeg det i et tomt yoghurt-beger og fylte på med solsikkefrø. Stakk en pinne ned og festet på hyssing.
Voila; fuglemat.


torsdag 26. november 2009

Smultring.....er et hull med mat omkring....


Å...så flinke mamma, minstemann og jeg har vært i dag. Skikkelig julestemning har vi fått....hadde det ennå snødd også...
Smultring-bakst stod på programmet i dag. De har faktisk aldri vært så gode før som de ble i år. Oppskriften var en annen, og det var et lurt valg. Fort gikk det også.
Minstemann var en skikkelig bake-mann i dag. Forkle, bakelue og mel på nesa. De er jo så skjønne at man kan neste spise dem opp. Han elsker å få være med å lage mat eller bare det å få være med å hjelpe til. Tenk å ha fått en slik flink 2-åring i hus.....





Mamma stod for steking i smult mens jeg formet smultringene.



Vi fikk mange smultringer ôg skjønner du.... 110 stk. Tenker å gi bort noen i julegave så vi må ha en bakedag senere også.



Her ser du smultringutstikkeren. Den er et skikkelig håndarbeid. Kommer fra min farmor som igjen fikk en blikkenslager i bygda til å lage den. Ble laget på 1940-tallet. Den er laget av gamle blikkbokser. Snakk om gjenbruk.....



Dagens lille tips:
Mamma hadde en kaffeduk som det var noen flekker på. Den fikk jeg til å sy noe ut av. Vet du hva det ble?
En veske som jeg har blitt veldig glad i.



bak

mandag 23. november 2009

Så deilig det hadde vært å være 9 år.....

I kveld har eldstejenta hatt besøk av to nabojenter. Gjett hva de hadde lyst til...?
......håndarbeid og lage julegaver.
Dette er jo musikk i mine ører.
Det var bare å finne fram garn og strikkepinner, perler og strykejern, og sette de i sving. Tente lys og kosa oss med Vi på Langedrag.











Det er så deilig at jentene viser litt interesse for dette feltet. Kan skjønne at min egen datter kan bli ganske lei garn, strikkepinner og sysaker når det konstant er i mine hender. Men når vi rigger oss til med venner og tente lys, litt regn ute hjelper også, finner hun litt inspirasjon. Vi får smi mens jernet er varmt....!

Dagens gjenbrukstips:

Bokmerke til mellomste-mann av reklameblad.
Bokbind man kjøper på butikken er ofte så dårlige at etter 2-3 måneders bruk er de fillete og stygge. Reklameblad vi får i posten derimot har ofte solide ark. Disse er supre til bokbind. Her har guttungen selv valgt reklameblad (du ser vel romfareren,,,) og er fornøyd med det.

P.S. Takk for deilige pannekaker og ertesuppe mamma. Det smakte kjempe godt.

søndag 22. november 2009

Tradisjonsmat

I min familie er vi ganske opptatt av å ta vare på tradisjoner når det gjelder god, gammeldags husmannskost. Jeg har en forkjærlighet for å lage mat som har blitt spist opp gjennom generasjonene, f.eks. flatbrød og hjemmelaget sylte. Juleforberedelser består ofte i pynting av hjem, gave-og matlaging. Jeg prøver så godt det lar seg gjøre, å holde noen mattradisjoner ved hevd. I november/desember lager jeg bl.a. sylte, koker tunge, baker brød (noe jeg gjør ellers i året også), baker kaker og lager pålegg. Elsker å lage mat fra bunn av og ikke minst vite hva som er puttet i det av ingredienser. Ikke godt å si hvor mye tilsetningsstoff det er i dagens fabrikkprodusert mat! Kanskje en tankevekker for de som liker å kjøpe "ferdig-mat" på butikken i stedet for å ta seg tid til å lage det selv. Faktisk så tar det ikke så mye lenger tid å lage noe enn å ta turen på butikken å kjøpe "ferdigmaten".
Et godt tips: Planlegg og organiser hverdagen slik at du har tenkt ut hva du skal ha til middag i morgen.
Det handler om å gidde!

Jeg fortalte jo tidligere at vi skulle på hytta i helga og lage pølser. Her kommer oppsummering av våre fridager:

Vi kjøper inn svinekjøtt, løk, fløte, egg og blander til diverse krydder.

Kjøttet blir malt i kjøttkvern sammen med løk. Deretter blander vi i fløte, egg og krydder. Dette er en jobb for de som liker å bli grisete på fingrene. Med andre ord: blandingen foregår med hendene....



For å få kjøttet i tarmene trenger man pølsehorn som kan monteres på kjøkkenmaskinen. Tenker med gru på hvordan de fikk dette til i gamledager....stakkars damer...


Pølsene bli trukket i kraft, som jeg har laget av elg-og hjorte-kraftbein fra årets jakt, i ca 20 min. Deretter er det bare å la dem ligge til avkjøling før de nytes stekt sammen med hjemmelaga surkål. Nam, nam.

Tenkte jeg skulle komme med et gjenbruks-tips når jeg er på bloggingen (vi får se hvor kreativ jeg klarer å være). Dette for kanskje å inspirere andre til å tenke litt anderledes, og ikke minst at vi kan lage så utrolig mye selv.

Dagens tips:

Ta et syltetøyglass, fyll det først med litt grov sand deretter finkornet sand på toppen. Har du barn med sandkasse kan du jo ta litt derfra. Knyt hampetau rundt glasset og tenn et telys. Koselig på mørke høstkvelder.

torsdag 19. november 2009

Siden sist...

Nå er det noen dager siden jeg har vært engasjert på blogge-fronten. For å være ærlig har dagene bare flydd avgårde.... aktiviteter og avtaler som skal følges....
Likevel har det jo blitt tid til litt håndarbeids-syslerier. Har begynt å tenke seriøst på julegaver. Hva kan jeg lage og gi bort...?


Her ser du to julegaver. Oppi disse skal det ligge en liten gave av det som står beskrevet på framsiden av posen. Det blir "snurpe-snor" på toppen slik at tingene ikke faller ut. Ser du det rutete stoffet øverst på den røde posen? Det er de gamle kjøkkengardinene til oldeforeldra til ungene.
Gjenbruk...?  Så absolutt!

Hva gir man i gave til de som har levd noen år og har alt? Dette er like vanskelig hver gang. Nå har det vært mine svigerforeldre jeg har prøvd å finne på noe til. Er veldig tilhenger av praktiske og evt. spiselig gaver. Jeg valgte å strikke et par ullsokker til hver av dem Svigermor er glad i øl, derfor 6-pack til henne. Svigerfar er glad i rødvin, derfor ble det en flaske på ham. I tillegg baket jeg hvite kakemenn, som ble formet til runde kjeks, pakket inn i kremmerhus. En gammel skoeske ble kledd med avispapir og fungerte godt som gavepakke. Man tager det man haver!



Siden været har vært ymse de siste dagene, har det fristet med suppe. Lagde en god grønnsakssuppe her om dagen. Den bestod av kålrabi, gulrøtter og poteter (kjøpt direkte av bonden i distriktet), pølser, løk og løpstikke (fått fra hagen til ei god venninne). Suppa er det mest fantastiske jeg har smakt på lenge. Masse smak og gode grønnsaker. Smaker jo ekstra godt når du vet at mange av råvarerene kommer fra området og at du faktisk har laget den selv. Og godt har vi av det ôg.....



Etterpå smakte det godt med kaffi og hjemmebaka muffins fra mamma.
Fatet er kjøpt i Sverige på en bruktbutikk. Fantastisk fint! Synes nå jeg.



I helga skal vi på hytta og lage pølser sammen med mine to søsken. Vi har hatt denne tradisjonen i mange år, dette tror jeg må være 10. gangen. Tarmer må bestilles hos kjøpmannen og kjøtt må kjøpes inn. Ingen oppskrift blir brukt så pølsene har ulik smak fra år til år. Dette er en kjempe koselig tradisjon som vi har klart å holde ved like. Ettersom det har kommet unger til etter hvert, blir også de med. De synes det er veldig moro å fylle kjøtt i tarmer....grisete....., men det er vel halve moroa.
Lover å vise bilder fra helgeturen......

Andre prosjekter i helga; Strikke ferdig dette reste-skjerfet.

Strikkes i enkel perlestrikk uten noe system i striper og farger. Kalde vinterdager trenger litt farge!



lørdag 14. november 2009

"Jakt-enke"


I går og i dag har det faktisk snødd. Fikk skikkelig julestemning. Det luner når det blir hvitt på bakken og det virker ikke så kaldt når det er snø rundt forbi.
(beklager dårlig mobilbilde-kvalitet).


Snømann måtte jo bestefar og guttene lage. Koselig med en slik mann utenfor kjøkkenvinduet.
Gulrot-nese og kastanjenøtt-øyne.


Mannen har reist på jakt så ungene og jeg koser oss hjemme med huslige sysler.
Jeg har fått baka brød, og ungene har fått vært kreative i dag.
Jeg har fått en fantastisk oppskrift, men jeg måtte endre litt på den. Når jeg baka brød tidligere var det et ordentlig pes fordi jeg måtte bake dem ut. Nå slipper jeg å "grise" til benken, kan bare helle deigen ut i formene.
Ser du de gule boksene i bakgrunnen? De er etter min mormor. Husker hun hadde bl.a. potetmel i en av dem. Synes det er koselig at de fortsatt er i bruk og at de "holder" seg i huset.

Har du lyst til å lage gode brød, har du min oppskriften her:

2 BRØD

900 gr hvetemel
130 gr helkorn
130 gr sammalt rugmel
litt salt
0,75 dl linfrø
0,75 dl solsikkekjerner
12 dl lunka vann
50 gr tørrgjær
5 dl havregryn

Deigen blir klissete og løs.

Heves i ca 1 time.

Hell deigen i to smurte brødformer og etterhev i ca 20-30 min. Ikke pensle brødene før de settes til steking. Du pensler dem med smelta smør, med litt vann i, etter steking.
Stekes på 195 grader i ca 75 minutter.

Voila!

Mens jeg laget brøddeig, lekte minstemann på gulvet med lego.


Mellomstemann har fått vært kreativ i dag han også. Han har tredd epler på ståltråd som vi har hengt i pæretreet. Må jo tenke på fuglene også.




Ønsker dere alle en fin helg!

tirsdag 10. november 2009

Dagen i dag er dagen du drømte om i går....

I dag har jeg bare lyst til å vise noen bilder.


Jeg har mala en Ikea krakk i orange. Fargen er faktisk kulere i virkeligheten.
Knæsj........jeg liker den jeg.....




Dette er kosekroken til meg og ungene, og gubben når han har lyst på en hvil på øyet....



I dag har jeg kjøpt meg en voksduk til spisestuebordet. Ungene synes det er så gøy å tegne og nå kan de tegne så mye de vil uten at jeg trenger å passe på. Med minstemann på snart 2 1/2 år må man også tenke praktisk og ikke alltid så estetisk.
Det nærmer seg jo også raskt desember og koselige hobbykvelder sammen med ungene og gode venner. Da er det kjekt med en voksduk!

mandag 9. november 2009

Etter skoletid hos oss

Når jeg og ungene kommer hjem fra skole og jobb nå om dagen, er det som oftest mørkt/skumt. For å få opp humøret og skrudd på kosen, tenner vi lys og fyrer opp i peisen. Ungene sitter da på kjøkkenet og gjør lekser mens jeg lager middag.


I kveld skal vi kose oss med sjokolade-brownies og is. Gjett om vi gleder oss....nam...nam


Viser et FØR-bilde av den nye spisestue-lampa vår. En gammel arbeidslampe som sikkert har vært med på litt av hvert (den bærer i alle fall preg av det). Denne skal jeg pusse opp og male i en kul farge.
Den som venter får se.........