søndag 22. november 2009

Tradisjonsmat

I min familie er vi ganske opptatt av å ta vare på tradisjoner når det gjelder god, gammeldags husmannskost. Jeg har en forkjærlighet for å lage mat som har blitt spist opp gjennom generasjonene, f.eks. flatbrød og hjemmelaget sylte. Juleforberedelser består ofte i pynting av hjem, gave-og matlaging. Jeg prøver så godt det lar seg gjøre, å holde noen mattradisjoner ved hevd. I november/desember lager jeg bl.a. sylte, koker tunge, baker brød (noe jeg gjør ellers i året også), baker kaker og lager pålegg. Elsker å lage mat fra bunn av og ikke minst vite hva som er puttet i det av ingredienser. Ikke godt å si hvor mye tilsetningsstoff det er i dagens fabrikkprodusert mat! Kanskje en tankevekker for de som liker å kjøpe "ferdig-mat" på butikken i stedet for å ta seg tid til å lage det selv. Faktisk så tar det ikke så mye lenger tid å lage noe enn å ta turen på butikken å kjøpe "ferdigmaten".
Et godt tips: Planlegg og organiser hverdagen slik at du har tenkt ut hva du skal ha til middag i morgen.
Det handler om å gidde!

Jeg fortalte jo tidligere at vi skulle på hytta i helga og lage pølser. Her kommer oppsummering av våre fridager:

Vi kjøper inn svinekjøtt, løk, fløte, egg og blander til diverse krydder.

Kjøttet blir malt i kjøttkvern sammen med løk. Deretter blander vi i fløte, egg og krydder. Dette er en jobb for de som liker å bli grisete på fingrene. Med andre ord: blandingen foregår med hendene....



For å få kjøttet i tarmene trenger man pølsehorn som kan monteres på kjøkkenmaskinen. Tenker med gru på hvordan de fikk dette til i gamledager....stakkars damer...


Pølsene bli trukket i kraft, som jeg har laget av elg-og hjorte-kraftbein fra årets jakt, i ca 20 min. Deretter er det bare å la dem ligge til avkjøling før de nytes stekt sammen med hjemmelaga surkål. Nam, nam.

Tenkte jeg skulle komme med et gjenbruks-tips når jeg er på bloggingen (vi får se hvor kreativ jeg klarer å være). Dette for kanskje å inspirere andre til å tenke litt anderledes, og ikke minst at vi kan lage så utrolig mye selv.

Dagens tips:

Ta et syltetøyglass, fyll det først med litt grov sand deretter finkornet sand på toppen. Har du barn med sandkasse kan du jo ta litt derfra. Knyt hampetau rundt glasset og tenn et telys. Koselig på mørke høstkvelder.

2 kommentarer:

  1. Skulle gjerne vært en flue på veggen under pølselaginga. De såg utrulige gode ut, håper jeg får smake en gang. Jeg bur jo ikke så langt unna. Du er et "unikum" når det gjelder matlaging og gjenbruk.

    SvarSlett
  2. Nå har jeg og Olav også laga pølser.De blei faktisk gode. Det bei 3 forskjellige typer. Var ikke så vanskelig som jeg trudde. Hilsen mamma.

    SvarSlett